Newsletter
Langue : Français

PressTerapija.net

8 / 10
Francuski symphonic-black/death metal četverac iz malenog gradića La Chaussetrie postoji od sredine prošle dekade, te se bavi mračnim stranama žanra: epskim fikcijama, mitovima i bajkama u koje često uključuju sotonizam. Glazbeno su uz klasičnu postavu (gitara, bubnjevi, bas) utkali mnogo simfonijskih struktura, orkestracija, klavijatura, samplova, folk motiva, te prošireni vokalni zbor koji im daje gothic i gregorijanski akcent.

Na prvom albumu "The Downfall Of Fire-Enmek" (2008) ispričali su storiju o Gospodinu Sjeni (Lord Shades) koji je obitavao u zemlji Namwell boreći se sa Meldrokom i Fire-Enmekom koji su sve opustošili. Nastavljajući ovako ambiciozan bajkoviti rad, na ovom drugom albumu se gibaju u relacijama vrlo bliskim Tolkienovim "Gospodarima prstenova". Ako ste ljubitelj ovakvih priča u metal aranžmanu, biti će dovoljno da pustite cd, sklopite oči i utonete u 7 maštovitih priča. Što se mene tiče, sa guštom sam gutao Tolkienovu nevinu bajku "Hobit" od koje je sve počelo, njezini nastavci "Gospodari prstenova", "Prstenova družina", "Dvije kule" i "Povratak kralja" mi nisu bili posebno interesantni jer se izgubio nadahnuti smisao početne bajke koji se pretvorio u suhoparni akcijski roman pun fantastike. A razvikani film mi je bio dosadan poput sapunice; to je bila tek samo multimilijunska adaptacija daleko maštovitijeg romana. E, a ako ne mislite tako, onda će vam ovaj album sjesti kao kec na desetku.

Bend se mnogo potrudio da osmisli uzbudljivu fikcijsku avanturu punu borbi sa zmajevima kroz putovanja svjetovnim i spiritualnim sferama, mistifikacijski je sročivši u bogate monologe i priče glavnog junaka koji iz svega izlazi kao pobjednik. U posebnoj knjižici se nalaze tekstovi sa dodatnim uvodnim komentarima i specijalnim ilustracijama (Stanis W. Decker), te se vidi da je trud bio enorman. Svaka čast, nema šta...

Pjesme su čak i prezasićene, konceptualno i glazbeno kompleksne budući da prate tijek fabule poput soundtracka, pa tako u svakoj od njih (a ima ih i po 10 minuta) obavezno susrećemo kombinacije klasičnog black/deatha, doom i mračnih atmosfera, simfonijske aranžmane, ambijentalne dionice, interludije, raznolike nadogradnje i općenito vrlo visoki kompozitorski nivo.

Zanemari li se fikcijska priča koja uzbuđuje ili ne, mora se priznati da ovdje nema nikakvih propusta. Horvi